Psihoterapia reprezinta in fapt terapie prin comunicare si este o modalitate de a ajuta persoanele aflate in suferinta – fie ca este vorba despre suferinta la nivel psihologic, la nivel emotional sau la nivel fizic. Psihoterapia poate ajuta la controlul simptomelor tulburatoare, si prin perseventa la eliminarea starilor neplacute, astfel încat persoana se poate simti mai bine la nivel psihic si isi poate creste bunastarea si starea de bine.
La psihoterapie poate apela oricine, ori de cate ori intampina dificultati in a face fata provocarilor vietii de zi cu zi, dar mai ales in cazul in care persoana sufera o trauma de orice natura (orice durere sufleteasca, ca sa vorbim in limbaj popular) sau in cazul unei boli, afectiuni medicale, atat mentale, cat si fizice. Daca am detalia categoriile generale de mai sus si am enumera cateva exemple de ”motive” pentru care cineva ar apela la psihoterapie ar fi: pe langa anxietate si depresie, care sunt cele despre care auzim cel mai des, ar fi pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de munca, in cazul victimelor violului, violentei domestice, toate tipurile de dependente fie ca sunt de substante, jocuri de noroc, cumparaturi, jocuri video, alimente.
In ziua de astazi există mai multe scoli de psihoterapie, care propun diverse tipuri de abordari, bazate pe o multitudine de orientari teoretice. Fie ca se numeste psihanaliza, cognitiv-comportamentala, tranzactionala sau Gestalt, toate tipurile de psihoterapii sunt interesate de cresterea calitatii vietii. In prezent, dat fiind ca exista foarte multe tipuri de psihoterapii, atentia este indreptata spre încercarea de integrare, pornind de la factorii comuni identificati.
In alta ordine de idei, psihoterapia este utila si chiar indicata in completare cu tratamentele medicamentoase, precum si in cazul in care sunt in desfasurare tratamente complementare sau alternative.
Sedintele de terapie
Terapia poate fi realizata intr-un cadru adecvat, in conditii de siguranta, atat individual, familial, cuplu sau de grup. Poate ajuta copii, adolescenti sau adulti. Sedintele se desfasoara de obicei o data pe saptamana si au o durata de aproximativ 50 de minute. Un element important in procesul de terapie este relatia terapeutica, o relatie de reciprocitate, in care psihoterapeutul vine la intalnirea cu clientul impreuna cu toate cunostintele dobandite in anii de formare, alaturi de calitatile si abilitatile antrenate in acest scop, iar clientul aduce in prim plan experientele sale, disponibilitatea de colaborare si de actiune, in scopul imbunatatirii calitatii vietii sale.
Psihoterapia poate fi de scurta durata (cateva sesiuni), abordand probleme imediate, de criza, sau pe termen lung (luni sau ani), abordand probleme de lunga durata si complexe, atat pentru imbunatatirea starii clientului, cat si pentru dezvoltarea lui personala si emotionala. Obiectivele, impreuna cu modul de abordare sunt stabilite de comun acord, in functie de nevoile si personalitatea clientului.
Confidentialitatea reprezinta un element de baza in relatia dintre client si psihoterapeut, fiind o atitudine profesionala obligatorie a terapeutului.
Psihoterapie si medicamente
Psihoterapia este adesea folosita in combinatie cu medicamente pentru a trata afectiunile de sanatate mintala. In unele circumstante, medicatia poate fi in mod clar utila, iar in altele psihoterapia poate fi cea mai buna optiune. Pentru multe persoane, medicamentele combinate cu psihoterapia reprezinta cea mai buna optiune pentru depasirea si imbanatatirea starilor mentale din anumite categorii de diagnostic. In plus, imbunatatirile privind stilul de viata, cum ar fi o alimentatie buna, exercitii fizice regulate si un somn adecvat, pot fi importante pentru susținerea recuperarii si a starii de bine.
Psihoterapia functioneaza?
Cercetarile arata ca majoritatea persoanelor care apeleaza la psihoterapie, identifica o reducere a simptomelor si sunt mai capabile sa functioneze mai bine in viata lor de zi cu zi. Aproximativ 75% dintre persoanele care fac psihoterapie beneficiaza de un aport de liniste sufleteasca si psihica fata de greutatile si stresul cotidian.
S-a demonstrat ca psihoterapia imbunatateste emoțiile și comportamentele și este legată de schimbări pozitive în creier și corp. Beneficiile includ, de asemenea, mai puține probleme medicale și o satisfacție crescută la locul de muncă.
Cu ajutorul tehnicilor de imagistică cerebrală, cercetătorii au putut vedea schimbări în creier după ce o persoană a urmat sedinte de psihoterapie. Numeroase studii au identificat modificări ale activitatii creierului la persoanele cu boli mintale (inclusiv depresie, tulburări de panică, PTSD și alte afecțiuni), ca urmare a tratamentului psihoterapeutic. În cele mai multe cazuri, modificările cerebrale rezultate din psihoterapie au fost similare cu modificările rezultate din medicație.
Pentru a profita la maximum de psihoterapie, abordați terapia ca un efort de colaborare, fiți deschiși și cinstiți și urmați-vă planul convenit pentru tratament. Urmăriți toate sarcinile dintre sesiuni, cum ar fi să scrieți într-un jurnal sau să exersați despre ce ați vorbit.
Tipuri de psihoterapie
Psihoterapeutii și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale folosesc mai multe tipuri de terapie. Alegerea tipului de terapie depinde de boala și circumstanțele particulare ale pacientului și de preferințele acestuia. Terapeuții pot combina elemente din diferite abordări pentru a satisface cel mai bine nevoile persoanei care primește tratament.
Terapia cognitivă comportamentală (CBT) îi ajută pe oameni să identifice și să isi schimbe gândirea și modul de comportament care sunt dăunătoare sau ineficiente, înlocuindu-le cu gânduri și comportamente funcționale mai exacte. Poate ajuta o persoană să se concentreze asupra problemelor actuale și cum să le rezolve. Adesea implică practicarea de noi abilități în „lumea reală”.
CBT poate fi de ajutor în tratarea unei varietăți de tulburări, inclusiv depresie, anxietate, atac de panica, tulburări legate de traume și tulburări alimentare. De exemplu, CBT poate ajuta o persoană cu depresie să recunoască și să schimbe tiparele sau comportamentele negative ale gândirii care contribuie la depresie.
Terapia interpersonală (IPT) este o formă de tratament pe termen scurt. Ajută pacienții să înțeleagă problemele interpersonale care stau la îndemână, cum ar fi durerea nerezolvată, schimbările în rolurile sociale sau de muncă, conflictele cu ceilalți și problemele legate de ceilalți. Poate ajuta oamenii să învețe modalități sănătoase de a-si exprima emoțiile și modalități de a-si îmbunătăți comunicarea și modul în care se raportează la ceilalți. Este metoda cea mai des folosita pentru a trata depresia.
Terapia comportamentului dialectic este un tip specific de CBT care ajută la reglarea emoțiilor. Este adesea utilizat pentru a trata persoanele cu gânduri suicidare cronice și persoanele cu tulburări de personalitate fără margini, tulburări alimentare și PTSD. Învață noi abilități pentru a ajuta oamenii să își asume responsabilitatea personală pentru a schimba un comportament nesănătos sau perturbator. Ea implică atât terapie individuală cât și de grup.
Terapia psihodinamică se bazează pe ideea că comportamentul și bunăstarea mentală sunt influențate de experiențele din copilărie și de gândurile sau sentimentele repetitive necorespunzătoare care sunt inconștiente (în afara conștientizării persoanei). O persoană lucrează împreună cu terapeutul pentru a îmbunătăți conștiința de sine și pentru a schimba tiparele vechi, astfel încât să poată fi mai responsabil de viața sa.
Psihanaliza este o formă mai intensă de terapie psihodinamică. Ședințele se desfășoară de obicei de trei sau mai multe ori pe săptămână.
Terapia de sprijin folosește îndrumare și încurajare pentru a ajuta pacienții să își dezvolte propriile resurse. Aceasta contribuie la construirea stimei de sine, la reducerea anxietății, la consolidarea mecanismelor de copiere a celorlalti și la îmbunătățirea funcționării sociale și comunitare. Psihoterapia de sprijin ajută pacienții să facă față problemelor legate de condițiile lor de sănătate mintală, care la rândul lor afectează pacientul pentru tot restul vieții.
Terapiile adiționale folosite uneori în combinație cu psihoterapia includ:
Terapia asistată de animale – lucrul cu câini, cai sau alte animale pentru a aduce confort, pentru a ajuta la comunicare și pentru a face față traumei.
Terapia artelor creative – utilizarea terapiei de artă, dans, dramă, muzică, pictura, mandala și poezie.
Terapia prin joacă – pentru a ajuta copiii să identifice și să vorbească despre emoțiile și sentimentele lor.
Informatii revizuite de psihoterapeut, Claudia David, psihoterapeut de orientare integrativă cu Drept de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România – Cod 20139.