Investitorii din România solicită 30 de miliarde de euro „terapie de șoc” pentru a economisi economia de la recesiunea pe termen lung a Covid-19

0
28
Investitorii din România solicită 30 de miliarde de euro „terapie de șoc” pentru a economisi economia de la recesiunea pe termen lung a Covid-19

Unele dintre cele mai mari organizații de afaceri din România și sute de investitori, antreprenori și manageri locali au inițiat un „apel pentru salvarea economiei”, solicitând autorităților de stat un pachet de stimulare economică în valoare de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 15% din produs intern brut (PIB). Aceștia avertizează că economia locală s-ar putea prăbuși în absența unei implicări a statului.

România ar trebui chiar să ia în considerare împrumuturi de la instituții financiare internaționale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a finanța pachetul masiv de stimulare economică propus de mediul de afaceri.

„Considerăm că, în situația actuală, ținând cont de măsurile anunțate până acum de autorități pentru susținerea economiei românești în actuala criză, este necesar să regândim modul în care statul român trebuie să intervină, în sensul unei extraordinare abordare într-o situație extraordinară. Credem că statul român ar trebui să se comporte ca un colaborator responsabil în toate companiile românești în condițiile actuale ”, se arată în deschiderea apelului investitorilor locali, care se adresează președintelui Klaus Iohannis, șefii Parlamentului României, Guvernul și principalele partide politice din România.

Organizațiile de afaceri și investitorii consideră că Guvernul ar trebui să intervină direct în economie cu un pachet de stimulare economică în valoare de aproximativ 30 miliarde EUR sau 15% din PIB.

Aceștia au atins acest număr prin însumarea pierderilor preconizate ale PIB la o scădere de 50% a activității economice pe o perioadă de trei luni, urmată de alte trei luni cu o scădere de 20% a activității economice (comparativ cu perioada similară a anului trecut). Ei cred că acesta este un scenariu optimist. „Scenariul de bază devine, cu fiecare zi care trece, unul în care economia globală ar intra într-o recesiune mai lungă, cu un nou vârf al crizei în cădere, în loc să vadă în al patrulea rând semnele redresării economice”, susțin ei.

Stimulul ar trebui să includă injecții de numerar și forme de garantare a creditului economiei, inclusiv pentru gospodării / persoane afectate, precum și creșterea semnificativă a investițiilor publice – peste nivelul bugetat inițial pentru 2020. Aceste investiții pot ajuta la reluarea economiei și la crearea locurile de muncă funcționează atât pe marea zonă de infrastructură, unde România este încă deficitară, cât și în direcția de digitalizare a sistemului public, de a continua tăierea birocrației și de a dezvolta proiecte de guvernare electronică, relateaza Ziarul de Bucuresti.