Baterie Bios CR2032 – Cauza resetării datei şi orei

0
196
inlocuire baterie bios pc

Calculatorul tău uită frecvent data și ora? Găsești adesea data si ora laptop-ului dereglate? Asta înseamnă că așa zisa Baterie de Bios este descărcată sau goală.
Calculatoarele si laptop-urile sunt dotate pe placa de bază cu o baterie bios, cele mai frecvente fiind CR2032 de 3V. Rolul acestei baterii este acela de a tine minte data, ora și setările din bios, chiar dacă dispozitivul rămâne fără curent o perioadă mai îndelungată de timp.
Odată ce această baterie este descărcată și dispozitivul tău rămâne fără sursă de curent, setările din Bios se resetează, la fel și data/ora. Pot apărea diverse erori în sistemul de operare, spre exemplu eroare certificat sau unele programe să nu ruleze.

Acest lucru este normal și nu este considerat un defect deoarece bateria este un consumabil care trebuie înlocuit periodic.


Tipuri de Baterie CR2032
ATENŢIE, deși toate aceste baterii de bios au codul CR2032, ele diferă în funcție de dispozitiv.
De exemplu, majoritatea calculatoarele desktop au o Baterie Bios tip Buton CR2032, în timp ce majoritatea laptop-urile au Baterie Bios CR2032 pe fir cu mufa 2 pini sau Baterie Bios CR2032 pe fir cu mufa 3 pini, dar există și laptop-uri cu baterie bios tip buton.

Înlocuire Baterie Bios CR2032
Schimbarea bateriei o poți face chiar tu acasă, procedura fiind foarte simplă la calculator și puțin mai complicată la laptop.
Atenție însă, înainte de achiziționarea ei, ar fi bine să desfaci dispozitivul pentru a vedea exact care model este potrivit.

Pentru Calculator bateria bios este amplasată de obicei în partea de jos a placii de bază.
Înlocuirea este foarte simplă. În primul rând asigurați-vă ca ați deconectat cablul de alimentare de la priză. Desfaceţi capacul lateral al carcasei calculatorului, identificați soclul cu bateria de bios, apoi cu o şurubelniţă în minus, apăsaţi uşor clema de metal şi bateria va sări afară. Împingeţi noua baterie in acel soclu apoi reconectaţi cablul de alimentare şi puteţi porni PC-ul. Va trebui reglată data şi ora.

Pentru Laptop bateria bios boate fi de mai multe feluri. Cele mai frecvente sunt cele cu fir cu mufa 2 pini sau 3 pini dar şi tip buton.
Aceasta poate fi amplasată în mai multe locuri:
• Sub capacul de la memoria RAM, aceasta fiind şi cel mai simplu de înlocuit, capacul fiind poziţionat pe partea inferioară a laptop-ului.
• Sub Tastatură. Trebuie sa desfaceţi şurubelele tastaturii din partea inferioara a laptopului apoi trebuie demontată tastatura.
• Pe placa de bază. Trebuie desfăcut tot laptopul, iar la unele modele trebuie scoasă afară placa de bază. Pentru această operaţie vă recomandăm să apelaţi la un specialist.