Sfaturi pentru ingrijirea florilor de gradina

0
53
Sfaturi pentru ingrijirea florilor de gradina

Parcela din jurul casei si din gradina arata trista fara flori stralucitoare si parfumate.  Pentru ca ele sa te incante mereu cu frumusetea lor, este important sa le ingrijesti corect. Ingrijirea corecta se reduce la respectarea regulilor de udare, combaterea buruienilor, cultivare. Particularitatea florilor de gradina este aceea, ca sunt mai putin capricioase decat plantele de interior. Se simt minunat in aer liber, la soare, in racoarea serii si noaptea. Singura conditie de gradinarit in acest caz, este aceea de a fi bine ingrijite. Doar o ingrijire corespunzatoare si atenta a florilor din gradina, va proteja impotriva bolilor si a ofilirii premature.

Cum sa uzi florile din gradina

Frecventa udarii depinde de conditiile meteorologice si de caracteristicile soiului. Unele plante (de exemplu, calendula, mazarea dulce si alte soiuri anuale) sunt foarte pretentioase la udare. Altele sunt mai putin mofturoase, precum macul, tolerand mai bine perioadele uscata. Pentru plantele mai pretentioase din gradina, trebuie sa respecti regulile de udare.

Reguli de udare

Este mai bine sa le uzi mai rar, dar solul sa fie totusi umezit, astfel incat apa sa ajunga la radacinile plantelor. Florile care sunt udate deseori si putin cate putin isi ingalbenesc frunzele, iar petalele incep sa cada una cate una. De asemenea, cu udare rara, apa nu are timp sa ajunga la sistemul de radacini, iar florile nu au umiditate. Udarea este necesara cu un flux usor difuz de apa. Ideal pentru udare, este stropitoarea manuala pe care o folosesti in general la gradinarit. Gradinarii novici subestimeaza aceasta regula de ingrijire a florilor, ceea ce duce la probleme cu florile:

  • Udarea rara a plantelor duce la arsuri solare.
  • Apa care se evapora de pe suprafata lor, duce la pierderea turgorului.
  • Unele plante nu tolereaza lipsa de apa. De exemplu, la lupine, gradul de decorativitate este redus semnificativ.

Udarea nu trebuie sa se realizeze pe timpul zilei, deoarece florile sunt luminate de soare toata ziua, infierbantandu-le si din acest motiv, trebuie sa fie udate seara. Daca vrei sa le uzi ziua, este necesar sa tii cont de miscarea umbrei, plantele putand fi udate atunci cand sunt in umbra.  Respectand aceste reguli de gradinarit, vei asigura sanatatea lor florilor, aspectul frumos si inflorirea de lunga durata.

Cum sa cultivi solul?

Cultivarea solului este un alt pas important in gradinarit. Cultivarea terenului cu flori si paturi de flori este necesara in mai multe scopuri:

  • Te scapa de buruieni.
  • Creste schimbul de aer in partea superioara a solului.
  • Mentine umiditatea pamantului.

Fara ingrijire si prasit regulat, pe sol se formeaza o crusta dura, care accelereaza evaporarea umiditatii. Astfel, radacinile vor avea mai putina umiditate. Prezenta unei cruste afecteaza negativ accesul oxigenului la radacini, iar plantele incep sa se sufoce. Daca florile au fost deja plantate in gradina, atunci se practica cultivarea fina a stratului de suprafata. Acesta are ca scop reducerea crustei. In primavara, solul trebuie sapat la o adancime de 10 cm, iar vara – nu mai mult de 6 cm (cu o sapare mai profunda, exista riscul de uscare a solului).