Deși în esență o afecțiune cât se poate de inofensivă, transpirația excesivă se poate dovedi un adevărat coșmar pentru multe dintre noi. Și nici nu ne referim aici la cantitatea de apă pe care o pierdem sau la frumoasele haine pe care le putem compromite, ci mai ales la neajunsurile pe care le experimentăm pe plan social. Gândește-te numai la cum poate fi primejduit un date romantic sau la dificultățile intervenite în decursul unei întâlniri de afaceri din cauza transpirației excesive.
Din punct de vedere medical, transpirația excesivă poartă numele de hiperhidroză și este o afecțiune destul de rar întâlnită. Îți spunem mai jos tot ce trebuie să știi despre acest fenomen, dar și care este tratamentul pe care ți-l recomandăm la SKiN MedSpa pentru a scăpa de această cauză de suferință.
Ce este hiperhidroza și cum îți dai seama dacă suferi și tu de ea?
Toate transpirăm, deși există câteva fete norocoase care abia de sunt afectate de acest fenomen. Cu toate acestea, altele dintre noi, aflate la capătul opus al favorurilor sorții, suferim din cauza fenomenului de transpirație excesivă.
Hiperhidroza, denumirea științifică a secreției abundente de transpirație, poate afecta diverse regiuni ale corpului: palmele, tălpile, axila, zona de sub sâni. În cazul transpirației excesive la subraț, primele probleme apar în timpul adolescenței, în timp ce fenomenul se manifestă încă din copilărie atunci când e localizat la nivelul palmelor sau al tălpilor.
Cum îți dai seama dacă suferi de hiperhidroză? În primul rând, transpiri mai mult decât orice altă cunoștință a ta (cu excepția cazului în care ai în anturaj pe altcineva care se confruntă cu această boală). De asemenea, în cazul hiperhidrozei, activitatea glandelor sudoripare nu mai este determinată de temperaturi crescute sau de umiditate, ci de factori necunoscuți. Multe dintre persoanele ce transpiră excesiv o pot face și atunci când se odihnesc la valori normale de temperatură.
Alte semne că suferi de hiperhidroză pot fi: îmbujorarea feței, deprinderea unei nuanțe rozalii sau albăstrui a pielii de pe palme și de pe tălpi, descuamarea pielii sau înmuierea sa.
Cauzele hiperhidrozei: ce anume o provoacă și ce boli poate ascunde
Atunci când este vorba despre cauzele transpirației excesive, specialiștii ridică din umeri neștiutori. S-a afirmat multă vreme că hiperhidroza se produce atunci când suferi de anxietate, stres, tensiune, când exagerezi cu sportul sau când bei multă cafea. Cu toate acestea, faptul că persoanele afectate transpiră excesiv și în somn sau atunci când sunt relaxate a distrus aceste ipoteze, iar azi majoritatea medicilor sunt de părere că hiperhidroza nu este provocată de cauze psihologice.
Sunt voci care subliniază și că hiperhidroza poate avea o origine genetică, dar și în acest caz există semne de întrebare, dat fiind faptul că nu a fost identificată nicio genă responsabilă.
De partea cealaltă, este util să diferențiem hiperhidroza în două forme. Este vorba astfel despre hiperhidroza primară, care apare atunci când persoana ce transpiră excesiv are o stare bună de sănătate, și hiperhidroza secundară, care se manifestă când pacientul suferă de o anumită boală ce stârnește activitatea glandelor.
Iată care sunt afecțiunile ce pot provoca transpirație excesivă: dezechilibre la nivelul glandei tiroide sau pituitare, unele boli infecțioase, diabetul, guta, unele forme de cancer.
De asemenea, hiperhidroza poate să apară și atunci când ești la menopauză, când faci abuz de alcool sau consumi medicamente cu efecte adverse.
Există însă și câteva afecțiuni extrem de rare ce pot sta la baza transpirației excesive. Îți prezentăm în continuare bolile pe care le poate ascunde tulburătorul fenomen: Sindromul Frey, boala Greither, boala Charcot-Marie-Tooth, sindromul Ross, sindromul Shapiro, sindromul Jadassohn-Lewandowsky, sindromul Weaver, sindromul Gamstorp-Wohlfart sau boala Meleda, printre altele.
Tratamente pentru hiperhidroză: ce opțiuni sunt disponibile
Hiperhidroza poate afecta vieți și te poate închide în casă, obligându-te la o existență solitară. Din fericire, există numeroase opțiuni disponibile care te pot ajuta să reduci simptomele sale și să duci acea existență armonioasă pe care cămășile tale pătate de mătase o făceau să pară imposibilă la un moment dat.
Prima variantă recomandată este aceea a antiperspirantelor. Ai nevoie de un produs pe bază de aluminiu, eventual cu prescripție medicală. Cele mai eficiente deodorante pentru transpirația excesivă sunt considerate cele cu clorură de aluminiu.
Există și medicamente care pot fi administrate pentru a calma sau a reduce simptomele de hiperhidroză. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt pilulele anticolinergice.
Laserul și intervențiile chirurgicale poate completa gama de soluții ce țintesc în mod eficient nesuferita hiperhidroză.
Scapă de hiperhidroză cu Botox: transpirația excesivă își ia adio la SKiN MedSpa
Cu siguranță ai auzit despre rolul extraordinar pe care îl are botoxul în prevenirea îmbătrânirii și în estomparea ridurilor deja instalate. Substanța-minune pentru un ten mereu neted blochează transmiterea impulsurilor nervoase către mușchi și este astfel utilă mai ales în cazul ridurilor de expresie, cele care se formează prin mișcările faciale.
Considerat vârf de lance în industria de beauty, botoxul are efect și în tratarea transpirației excesive dar și în atenuarea spasmelor musculare și în alinarea unor anumite tipuri de migrene. Ai fi crezut că Botox-ul nostru cel de toate zilele este utilizat și pe scară largă în medicină?
Ca să ne întoarcem „la oile noastre”, află că injecțiile cu botox pot oferi diminuarea simptomelor de transpirație excesivă pentru circa 12 – 14 luni, efecte pe care nu poți să le treci cu vederea. Mai mult, folosim ace extrem de fine, pentru ca tu să se bucuri de confort sporit: știi deja cât de mult contează pentru noi starea ta de bine.
O veste încă și mai bună? Injecțiile cu Botox pentru hiperhidroză au primit certificarea FDA, așa că nu ai niciun temei să te simți îngrijorată. Bineînțeles că la SKiN MedSpa aceasta a fost preocuparea noastră dintotdeauna: să avem grijă de tine, de frumusețea și de sănătatea ta cu dedicație. Prin urmare, utilizăm singura varianta de botox cu autorizație de la Agenția Naționala a Medicamentului și de la Ministerul Sănătății.
Transpirația excesivă nu mai strică reputația, nu de când botoxul a intervenit în ecuație! Descoperă la SKiN MedSpa cel mai bun tratament împotriva hiperhidrozei, la super preț, și scapă de simptomele care îți pot compromite viața socială și amoroasă, respectul de sine și încrederea. Acum, poți redeveni protagonista plină de eroism a propriului basm!