Când ne gândim la productivitate la locul de muncă, rareori vom asocia acest concept cu ideea de prosperitate. Pentru majoritatea oamenilor, prosperitatea se referă la dezvoltarea înfloritoare a unei întreprinderi, a unei instituții, a unui grup de persoane sau a unui individ. De cele mai multe ori, această dezvoltare este asociată cu bunăstarea financiară și/sau materială. Acest aspecte însă devin mai puțin relevante când vorbim despre locuri de muncă.
Hub-urile de coworking mereu au fascinat atât oamenii de afaceri, cât și cercetătorii, deoarece ambele părți observau o creștere a productivității, în general, la persoanele care lucrează în aceste spații, dar nu înțelegeau exact de unde provine. Un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii au demarat un studiu în 2012, prin care porneau de la ipoteza conform căreia prosperitatea la locul de muncă reprezintă starea psihologică, în cadrul căreia individizii retrăiesc o stare de vitalitate și învățare.
Studiu a măsurat gradul de prosperitate pe o scală de la 1 (prosperitate redusă, aproape non-existentă) la 7 (prosperitate maximă, omniprezentă). Persoanele care lucrează în hub-uri de coworking au înregistrat, în medie, scoruri apropiate de nota 6, cu un punct întreg peste persoanele care lucrează în spații de lucru tradiționale.
În urma acestor rezultate, același grup de cercetători a intervievat zeci de fondatori ai hub-urilor de coworking, precum și sute de persoane care lucrează în aceste spații, pentru a afla de ce prosperitatea se află la un grad atât de ridicat. În urma sondajelor, au ajuns la următoarele 3 concluzii:
Hub-urile drept generatoare de însemnătate
În general, în cadrul hub-urilor de coworking se vor regăsi liber-profesioniști sau în engleză, freelancers. Pentru aceștia, hub-urile reprezintă ”biroul informal” în care se pot duce să lucreze asupra oricărui proiect doresc. Din acest motiv, ei se dedică lucrului cu toată energia și ființa lor, deoarece munca lor se îndreaptă înspre un țel în a căror valori ei cred cu adevărat. Însă de ce reușesc să obțină această stare în hub-urile de coworking?
1. În hub-uri, vin persoane de peste tot – de la diverse companii și din industrii diferite, cu pregătiri specializate și de foarte multe ori, complementare cu ale celorlalți din același spațiu. Acest aspect permite celor ce-și desfășoară munca într-un astfel de spațiu să fie ei înșiși, deoarece mai nimeni nu împarte locul de muncă. Nu este nevoie să-și asume un rol.
Mai mult de atât, din cauză că fiecare persoană lucrează asupra unui proiect mai mult sau mai puțin diferit față de al celorlalți, propria muncă capătă valoare mai mare, deoarece se dezvoltă un sentiment de unicitate.
2. În cadrul spațiilor de coworking, din cauza faptului că există o cultură de întrajutorare și diversitate foarte mare a abilităților, oamenii tind să mai fie dispuși să-și ofere asistența, lucru care dă naștere unei semnificații aparte pentru mulți.
3. În Manifestul de Coworking, document semnat de mai bine de 1,700 de membri ai spațiilor de co-working, sunt menționate încă de la început care sunt valorile care stau la baza creării unui astfel de loc – comunitate, colaborare, învățare și sustenabilitate. Drept urmare, este de așteptat ca oricine dorește să deschidă sau să lucreze într-un astfel de hub va împărtăși aceleași valori.
Hub-urile oferă mai mult control
Cele mai multe hub-uri de coworking oferă acces nerestricționat, 24/7. Astfel, oricine poate decide pe cont propriu cum li se va desfășura ziua de lucru, fără un program prestabilit. Unele persoane vor dori să lucreze dis de dimineață, până la primele ore ale serii; altele vor lua o pauză prelungită sau pauze multiple scurte, în decursul zilei.
Hub-urile oferă birouri izolate, pentru cei ce doresc liniște, sau spații de lucru comune, unde fiecare persoană poate interacționa în voie cu ceilalți din cameră. Mai mult de atât, lucrând în hub-uri, membri dezvoltă anumite rutine și strategii de administrare a volumului de lucru, pe care de multe ori nu le pot susține în medii mai informale, precum propria casă.
Hub-urile dau naștere comunităților
Fiecare hub este special și poate da naștere unor comunități aparte. Pentru multe persoane, timpul petrecut în cadrul unui hub este mai prețios decât unul într-o clădire de birouri, deoarece de cele mai multe ori, aceștia împart viziunea și identitatea celorlalți membri. Fiecare membru simte că face parte dintr-un tot unitar, în care vorbele ”ne-am adunat cu toții aici pentru a pune țara la cale” răsună cu mult mai multă forță.
”Când vine vorba de creșterea comunității noastre, pe noi ne interesează cel mai mult aspectul uman. Ne considerăm atât un furnizor de spații de lucru, precum și o companie de ospitalitate. Ne știm toți membri după nume și profesie, și încercăm mereu să facilităm întruniri între membri noștri, pentru a mări gradul de socializare și networking.” – Anthony Marinos, coordonatorul departamentului de marketing de la Grind, o rețea de hub-uri de coworking din New York și Chicago
WeWork, o altă rețea de hub-uri, au ca și motto ”ne dorim crearea unui loc în care intri ca și individ – eu, și în care devii parte a unei comunități – noi.”
Hub-urile de coworking dețin această putere, de a crea comunități unite și de a aduce împreună oamenii cu specializări diferite, întru îndeplinirea unui scop comun, și anume realizarea muncii sau ideii de afacere.
Indiferent de zona in care iti desfasori activitatea, gasesti o varianta buna la care sa apelezi, astfel incat sa te poti dezvolta profesional. Cauti un hub in Sibiu ,o modalitate de a-ti desfasura activitatea de freelancer, diferit de mediul de acasa? Poti gasi informatii detaliate pe www.tkihub.ro , un loc frumos si plin de energie.