O zi cât o carte – librăria Universitaria

0
27
O zi cât o carte – librăria Universitaria

E limpede că azi e o zi în care ești plecat. Bat la geam, bat la ușă colegii, copilul, șoferii din trafic, fiecare vrea de la tine ceva, te provoacă, te strigă, te caută cu înverșunare să le dai, să le faci, să te dai la o parte, să vii, să pleci, du-te-ncolo, vină-ncoace. Nimic. Nu ești acasă. Ești în alta parte, și așa vei rămâne până ce nu vei fi terminat ultima lacrimă, ultimul fior dintre coperți.

Ți se trage de când ai intrat în librăria Universitaria din Constanța, cine a mai pus-o și pe asta, tocmai pe strada Mircea cel Bătrân. N-ai avut ce face în ziua aia, ai cedat dorului și ai intrat. Știai că o să o pățești, că vei începe, nonșalant cu una, apoi cu două, apoi vei cere și pe-a treia, și vei dori tot mai mult. Știai, că ai mai fost în Universitaria, unde găsești și papetărie de atâtea ori și tot așa ai sfârșit. Ademenit cu lumi, procopsit cu provocări, toate îndesate între coperți, meșteșugit aliniate pe rafturi și ajunse, nu se știe cum, la tine în brațe.

De atunci, tot colinzi prin alt timp, cu alt miros, încolăcit cu alt spațiu. Cărțile sunt nemiloase și nu-ti îngăduie evadări, renunțări. Trebuie să le duci până la capăt licoarea. Noroc cu librarii de la Universitaria. Că te știu. Pe tine și pe cei asemenea ție. Si sunt pregătiți să te vindece, să te oblojească, după fiecare călătorie. Cum? Cu alte și alte și multe alte călătorii, pe care le au pregătite, parcă anume pentru tine. Câte o carte pentru fiecare cameră din tine, pentru fiecare zi din lumea ta.