Reciclare deseuri si alte sfaturi pentru un mediu inconjurator mai curat

0
60
Reciclare deseuri si alte sfaturi pentru un mediu inconjurator mai curat

Bucurestiul este in topul oraselor celor mai poluate din Romania si din lume. Cauzele? Le intuim deja cu totii. Printre ele: numarul mare de masini si emisiile de CO2, iresponsabilitatea locuitorilor si autoritatilor atunci cand vine vorba de reciclare deseuri, cantitatea de praf enorma generata de zonele de constructii si lipsa perdelelor de spatii verzi.

Pornind de la acest lucru, ce ne ramane de facut?

Sa continuam sa stam cu bratele incrucisate, in timp ce ecosistemul nostru este vizibil afectat, nu este o solutie. Sa inchidem ochii si sa ne prefacem ca totul este in regula, din nou nu este o solutie. Asa cum nu este o solutie nici sa ne lasam copiii sa creasca si sa se dezvolte fara sa aiba un nivel minim de cunostinte despre ce inseamna protejarea mediului inconjurator si implicit procesul de reciclare deseuri.

Asa ca va propunem o serie de solutii care sa creasca gradul de protejare al mediului inconjurator si in care nu este nevoie sa investim prea mult.

Reciclare deseuri. In Bucuresti, doar o mica parte dintre deseuri sunt reciclate, desi potentialul acestui oras este enorm. Asa ca recomandarea noastra este sa incercati sa adunati din locuinta toate acele deseuri care ar putea fi reciclate si sa le predati unui centru de colectare din Bucuresti.

Iar daca nu aveti habar cu ce sa incepeti, cea mai buna recomandare raman bateriile, electrocasnicele vechi si becurile ecologice. Acestea contin substante toxice, care odata ajunse in natura ar putea fi daunatoare solului si vietuitoarelor care intra in contact cu ele. De asemenea, daca aveti bucati de hartii vechi, sticle sau cartoane, trebuie sa stiti ca si acestea au potential de a fi reciclate.

Refolosire. Dincolo de reciclarea deseurilor din locuintele noastre, expertii in protejarea mediului inconjurator ne recomanda sa le refolosim. Ce putem face cu sticlele vechi si golite de continut? Le putem transforma in obiecte handmade atractive si le putem folosi pentru a insufleti un decor. Ce putem face cu bucatile de carton ramase nefolosite? Cu siguranta imaginatia ne va ghida spre gasirea unei intrebuintari responsabile. In orice caz, aruncarea intr-o groapa de gunoi comuna nu reprezinta o solutie.

Cumparare responsabila. Una dintre cele mai bune metode de a proteja mediul inconjurator este aceea de a adopta un comportament de cumparare responsabil. Iar Bucurestenii (de fapt, romanii in general) sunt printre locuitorii fruntasi la risipa de produse si alimente. Cumparam prea multa mancare si ajungem sa o aruncam la cosul de gunoi, deoarece se altereaza sau pur si simplu nu ne mai place. Totodata, cumparam si foarte multe haine care se demodeaza sau care ne raman mici. Si nici acestea nu sunt inmanate responsabil centrelor de colectare.

De fapt, o analiza realizata de catre centrele de reciclare deseuri din Bucuresti arata ca locuitorii acestui oras nu sunt tentati sa recicleze haine decat atunci cand primesc ceva in schimb. De exemplu, sunt foarte populare in acest caz voucherele care le permit sa poata obtine discounturi sau sa cumpere alte haine noi. Insa, avem oare nevoie de un impuls financiar pentru a actiona responsabil fata de mediu? Statisticile asa spun.

Exemplificare. Pe langa faptul ca este recomandat sa avem noi o atitudine corecta fata de mediul inconjurator, putem, de asemenea, sa le oferim si celor apropiati un exemplu. Insa, fara sa ne transforma in instante morale. Nu vom castiga nimic daca ii certam. Dar le putem arata cat de „cool” si deloc costisitor este sa avem grija de natura.

De exemplu, ne putem cumpara o bicicleta, pe care sa o folosim mai des decat masina personala. O bicicleta atractiva si in acelasi timp eficienta… Sau putem incepe prin colectarea separata a deseurilor in propria locuinta, initiativa pe care sa o laudam si prietenilor.

Iar daca avem un centru de colectare deseuri de incredere, il putem recomanda si celor dragi. Prin viu-grai (sau poate chiar in scris) recomandarile bune ajung la urechile celor interesati de schimbare.