Ce faci daca ramai fara curent?

0
444
Cumperi un generator electric

Cumperi un generator electric.

Primul generator de curent a fost inventat de Faraday in 1831, iar de atunci a ajuns sa fie un dispozitiv indispensabil in societatea moderna, generatoarele industriale furnizand aproape toata energie electrica pe care o folosim zi de zi.

Intr-o pana de curent, insa, ce cedeaza intotdeauna e reteaua electrica. Un generator portabil poate fi mai util decat ati crede in astfel de situatii, putand alimenta dispozitive medicale, pastra nealterate alimentele din frigider, alimenta un aragaz electric si incalzi casa.

Generatoarele electrice portabile sunt limitate la a pastra un minim de confort in casa, dar pentru acoperirea tuturor nevoilor energetice se poate achizitiona si un generator static. Acestea au capacitatea de a furniza o putere mult mai mare, dar au si dezavantajul de a costa mai mult, iar montajul trebuie efectuat de personal autorizat. Daca aveti insa nevoie de puteri mai mari de 10kW nu veti avea de ales, generatoarele portabile nefiind capabile de a furniza atat de mult curent.

3kW sunt suficienti pentru frigider, iluminatul din casa, televizor si un cuptor cu microunde. La cei 10kw se ajunge destul de usor daca doriti sa utilizati concomitent masina de spalat haine, cea de spalat vase, un boiler sau aerul conditionat.

Exista optiuni si la combustibilul pe care il foloseste generatorul, insa recomandarea noastra se indreapta catre diesel deoarece arde mai curat decat benzina si e mai usor de intretinut. Pretul va si putin mai mare, dar pe termen lung renteaza. Benzina e dificil si periculos de pastrat, fiind mult mai volatila decat motorina, iar pentru gaz va trebui sa legati generatorul la reteaua de gaze, ceea ce implica proiecte si costuri multi mai mari. Un generator pe gaz va avea avantaje evidente, dar poate costa de 4-5 ori mai mult decat unul diesel, ceea ce il scoate din sfera posibilitatilor majoritatii cumparatorilor.

O ardere mai curata nu inseamna, insa, ca nu polueaza. Deci nu folositi generatoarele de curent in incaperi inchise, caci monoxidul de carbon e un gaz incolor si inodor ce ucide fara discriminare, simptomele incluzand ameteli, oboseala si dureri de cap.

Intretinerea unor astfel de generatoare e usoara, fiind niste masinarii relativ simple. Motoarele cu aprindere interna folosite pe ele sunt simple si durabile daca respectati indicatiile producatorului si va asigurati ca mentineti nivelul de ulei. In timp s-ar putea infunda carburatorul sau va trebui sa schimbati bujia, insa toate aceste operatiuni pot fi realizate acasa, fara a intra cu generatorul intr-un service.

Nu va pare mai practic decat aprinderea unei lumanari in timpul penei de curent?