De ce să alegi ventilația cu recuperare de căldură pentru locuința ta

0
30
De ce să alegi ventilația cu recuperare de căldură pentru locuința ta

Ventilația este cea care îți ajută casa să scape de umezeală, de fum, mirosuri de gătit și poluanți interiori. Aceasta soluție mecanizată poate de asemenea sa controleze nivelurile de căldură de la mansardă, să modereze umezeala în spațiul subsol și să mențină umezeala în afara pereților neizolați. În plus, este știut că un flux de aer neîntrerupt este benefic în orice spațiu interior – în caz contrar, pot apărea daune atât la nivelul casei, cât și a sănătății noastre.

Adevărul poate fi greu de acceptat, însă …fără un sistem de ventilație instalat, nu aveți control asupra fluxului de aer dintr-o locuință – fie aceasta casă ori apartament.

Totuși, de ce să ventilezi aerul acum, în 2021?

S-ar putea să-ți spui “Vreme de secole, casele nu au fost ventilate și totul a fost bine, nu-i așa?” De ce trebuie să facem toate aceste eforturi (și deseori sa ne intindem la cheltuieli considerabile) pentru a ventila casele în care trăim, astăzi?

Să înțelegem mai bine această comparație. Există mai multe motive pentru care ventilația este mai importantă astăzi decât era cu mult timp în urmă. În primul rând, casele de acum 100 de ani aveau pierderi mari de aer. De obicei nu aveau izolație la nivelul pereților, astfel încât aerul proaspăt putea pătrunde destul de ușor prin toate golurile, fisurile și orificiile din structura clădirii.

De asemenea, materialele de construcție utilizate în urmă cu zeci de ani erau în mare parte produse naturale care nu cauzau degajări semnificative de compuși organici volatili (COV), formaldehidă, substanțe ignifuge și alte substanțe chimice care sunt extrem de răspândite în materialele de construcție, mobilier și alte produse din zilele noastre. Să nu uităm nici de faptul că acum, mai ales în contextul pandemiei, a carantinării și a muncii de acasă, petrecem chiar mai bine de 70% din timp acasă!

Ai de ales? Desigur, poți să rămâi la clasica “aerisire” a locuinței, prin deschiderea geamurilor – ce faci însă cu toată poluarea fonica de afară, noxele ori praful ce pătrund în interior? Dar cu pierderea de aer cald (sau răcoros) din casă? 

Ce oferă sistemele moderne de ventilatie cu recuperare de căldură?

  • O ventilație constantă și comodă a caselor și a apartamentelor. 
  • Un montaj versatil și dimensiuni excelente
  • Instalare simplă, de tip plug and play, fără costuri adiționale
  • Eficiență în recuperarea căldurii de peste 92%
  • Control digital, ce permite programarea de la distanță
  • Certificare pentru case pasive

Altfel spus, alegând un sistem de ventilație, ai parte de următoarele beneficii:

  1. Elimini condensul ce provoacă daune locuinței

Un sondaj recent european a constatat că 58% dintre case se confruntă cu condens, ce poate duce la apariția mucegaiului. 

2. Creezi un mediu de viață mai sănătos și reduci pericolele astmului

Umezeala și mucegaiul pot declanșa astmul, la persoane de orice vârstă. Acarienii, de asemenea, se reproduc mai ușor în aceste condiții. Aceștia, alături de reziduurile lor, prosperă în case care nu sunt ventilate eficient. De aici până la reacții alergice, crize de astm, eczeme, ochi iritati, mâncărimi, strănuturi și curgerea nasului mai este doar un pas!  

3. Scazi simptomele de rinită alergică

Vara, rinita provoacă suferință pentru mulți oameni. Un sistem eficient de ventilație poate filtra particulele mai mari, cum ar fi polenul, împiedicându-le să pătrundă în casă. Nu mai este nevoie să deschideți fereastra, grație sistemului de ventilație –  răspunsul pentru o vară mai confortabilă.

4. Reduci efectele Radonului 

Acesta este un gaz radioactiv incolor, inodor care se formează prin degradarea unor cantități mici de uraniu care apar în mod natural în toate rocile și solurile. Acesta afectează particulele de praf din aerul interior al unei case și, inhalate, se lipesc de căile respiratorii – Organizația Mondială a Sănătății a legat expunerea la radon de 14% din toate cazurile de cancer pulmonar.

5. Diminuezi impactul COV

Compușii organici volatili (COV)  sunt gaze invizibile ce pot duce la multe probleme de sănătate. Există până la 900 de substanțe chimice în aerul interior, cu efecte secundare negative mult mai frecvente în clădiri ce nu au o ventilație adecvată. Autoritățile arată ca de fapt aerul din interiorul caselor ar putea fi cu 70% mai poluat decât cel de afara!

Perfecte în etapa de proiectare a unei locuințe noi, în timpul renovării sau chiar și în alte momente (grație instalării prin podurile nelocuite), aceste unități de ventilație merită să fie parte din casa ta și să contribuie eficient la confortul și menținerea unei sănătăți optime a întregii familii. 

Cere acum o ofertă pentru sistemele de ventilație potrivite locuinței și nevoilor tale, la Casecalduroase.ro!

Sursa foto – Atrea Romania