Importanța echipamentului de protecție la locul de muncă

0
31
Importanța echipamentului de protecție la locul de muncă

Echipamentele de protecție sunt foarte importante la locul de muncă, deoarece protejează corespunzător utilizatorii împotriva oricăror pericole care pot dăuna sănătății și siguranței la serviciu. Pentru a reduce considerabil riscul de vătămare sau boală și pentru a asigura un mediu de lucru în condiții de maximă securitate, este necesară utilizarea de echipamente de protecție sau PPE (Personal Protective Equipment – echipament de protecție personală). 

Ce reprezintă echipamentul de protecție

PPE-urile sunt echipamente de protecție personală și sunt special concepute pentru a ajuta lucrătorii să evite vătămările și pericolele. Acestea sunt de diverse tipuri și sunt utilizate în funcție de mediul de lucru.

Echipamentele de siguranță obișnuite includ:

  • încălțăminte de lucru: bocanci cu bombeude protecție, cizme, pantofi sau sandale de protecție
  • căști, măști sau ochelari de protecție
  • protecție auditivă sau respiratorie
  • îmbrăcăminte de lucru specializată: combinezoane, salopete, jachete, pantaloni, halate, șorțuri, impermeabile, fesuri, capișoane, șepci, șosete

Importanța hainelor de siguranță este primordială pentru desfășurarea unei activități de lucru în condiții optime. În general, echipamentele protejează zonele delicate ale muncitoruluilui, cum ar fi cizmele rezistente pentru picioare și căștile pentru cap. De asemenea, PPE protejează urechile, ochii, nasul și gura, prevenind pătrunderea și/sau inhalarea substanțelor nocive organismului uman. 

Domeniile de activitate unde este obligatorie investiția în echipamente de protecție sunt cele în care există factori de risc, precum: zgomot intens, gaze, praf, substanțe chimice, suprafețe fierbinți, manevrarea de obiecte grele (șantiere, depozite sau fabrici).

Cele mai importante articole de îmbrăcăminte de protecție sunt:

Cizmele – previn rănirea picioarelor de lovituri, zdrobiri, entorse și căderi, în special cele cu bombeu de oțel. 

Îmbrăcămintea de lucru fabricată din țesături ignifuge, respirabile sau materiale dure

Mănuși de protectie– mâinile sunt cele mai folosite în timpul lucrului, iar protecția acestora este esențială pentru a preveni pericole iminente.

Protecții respiratorii – necesare în zone de lucru unde există praf, gaze sau alte particule care pot dăuna sistemului respirator. 

Protecții pentru cap, ochi și urechi

Pe Esafe.ro veți găsi toate echipamentele de protecție necesare unei siguranțe adecvate și eficiente la locul de muncă.